Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ο ΕΛΟΤ εκσυγχρονίζεται

Η Γεωργία Ρεμπούτσικα είναι  Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΣΥΠ | ΕΛΟΤ

Άρθρο της κυρίας Ρεμπούτσικα στην Political

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) από το 1976 καλείται να εκδίδει εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να μετατρέψουμε τον οργανισμό  σε ‘digital friendly’. Στόχος μου είναι ο ΕΛΟΤ να γίνει φιλικός προς το χρήστη, ένα όραμα  που θα ολοκληρωθεί άμεσα και θα αφορά τους πάντες.

Ο ΕΛΟΤ στο πλευρό της επιχειρηματικότητας

Το πρώτο και βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δημιουργία ενός φιλόξενου site, το οποίο μπορεί να βρει κανείς πλέον στο elot.gr αλλά και η δημιουργία μίας ψηφιακής βιβλιοθήκης, όπου ο χρήστης θα αναζητά πρότυπα εύκολα και γρήγορα. Μέσω ενός προγράμματος που θα τρέξει μέχρι το 2023 οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να ανατρέξουν και να αγοράσουν πρότυπα χωρίς όμως να έχουν καμία επαφή με τον οργανισμό. Όλα αυτά, φυσικά, με την άμεση αρωγή και στήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βασικός στόχος μας είναι κάθε επιχείρηση να απευθύνεται σε εμάς. Να είμαστε δίπλα της. Να προωθήσουμε ξανά την τυποποίηση και να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας  στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Η επένδυση σε νέα πρότυπα και η στήριξη της βιομηχανίας

Το δεύτερο και  σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της περαιτέρω ανάπτυξης του οργανισμού συνδέεται άρρηκτα με τη στήριξη της βιομηχανίας και την ανάπτυξη της εθνικής ανταγωνιστικότητάς. Σημαντικό μέρος της προσπάθειάς μας, σε άμεση συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συνιστά η ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών που διαβουλεύονται με εθνικούς φορείς με απώτερο σκοπό να εκπονήσουν ένα εθνικό πρότυπο, να εμβαθύνουμε  στις ανάγκες της αγοράς και να τις στηρίξουμε. Έχοντας συστήσει μία νέα τεχνική επιτροπή - για πρώτη φορά μετά από χρόνια- και αναδιοργανώνοντας τις ήδη υπάρχουσες αποσκοπούμε στο να φέρουμε τον ΕΛΟΤ σε μια νέα εποχή. Αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών οικονομίων και ταυτόχρονα εκσυγχρονιζόμαστε.

Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με διεθνείς φορείς για την τυποποίηση και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο τις ελληνικές αλλά και τις ξένες επιχειρήσεις που έρχονται στη χώρα μας για να επενδύσουν, έχοντας ανάγκη ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παρά το γεγονός πως ο ΕΛΟΤ είναι ένας μικρός οργανισμός, η προσπάθεια για τη ψηφιοποίησή του αποτέλεσε για εμένα ένα στοίχημα που ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Ο ΕΛΟΤ έρχεται ξανά στο προσκήνιο εκσυγχρονισμένος και αρωγός στο κυβερνητικό έργο.

Η Γεωργία Ρεμπούτσικα είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΣΥΠ | ΕΛΟΤ