Το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Ιδρύθηκε με το άρθρο 6 του Ν.4109/2013 (ΦΕΚ A’16/23-01-2013) και μετά την τροποποίησή με τον Ν.4468/2017 (ΦΕΚ A’61/28-04-2017) το ΕΣΥΠ περιλαμβάνει ως αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, τον «Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)» και το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ)».
Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)
O Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ιδρύθηκε με τον Ν.372/76 (ΦΕΚ A’166/30-06-1976) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επιχορηγούμενος από το Κράτος και εποπτευόμενος από τον Υπουργό Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, σκοπός του ΕΛΟΤ είναι «η με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο ανάπτυξη, προαγωγή και εφαρμογή της Τυποποίησης στην Ελλάδα και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτήν».
Το ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ είναι αναγνωρισμένος φορέας Τυποποίησης σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και συμβάλλει, μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας της Τυποποίησης και πληροφόρησης, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας. Παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών, στην προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος με τελικό στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.
Οι κύριες αρμοδιότητες του ΕΛΟΤ είναι:
α) η εκπόνηση Εθνικών Προτύπων και Προδιαγραφών μέσω των συναινετικών μηχανισμών Τυποποίησης συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στη διασφάλιση δημοσίων αγαθών,
β) η εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων στους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τυποποίησης,
γ) η διάθεση Ελληνικών, Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Προτύπων άλλων χωρών, ενδεικτικά ISO, IEC, DIN, BSI, IEEE, ASTM, AWWA,
δ) η διάδοση της εφαρμογής των προτύπων μέσω
- δ1) της τεχνικής πληροφόρησης ενδιαφερομένων σε θέματα προτύπων, σχετικών νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων και τεχνογνωσίας και σχετικών τεχνολογιών,
- δ2) της εκπαίδευσης και κατάρτισης και
- δ3) της έρευνας σε θέματα σχετικά με την Τυποποίησης και
ε) η λειτουργία σημείου πληροφόρησης για σχέδια Τεχνικών Κανονισμών, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2015/1535/ΕΕ για την αμοιβαία πληροφόρηση των κρατών μελών κατά τη θέσπιση τεχνικών κανόνων.
Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ)
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας ιδρύθηκε με τον Ν.2231/94 (ΦΕΚ A’139/31-08-1994) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Αποτελεί τον εθνικό φορέα μετρολογίας στο πεδίο της επιστημονικής/βιομηχανικής μετρολογίας και τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας στα θέματα μετρολογίας.
Το ΕΣΥΠ/ΕΙΜ είναι αρμόδιο για την τήρηση των εθνικών προτύπων μέτρησης, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των μετρήσεων σε εθνικό επίπεδο και τη συμμετοχή της χώρας στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης (MRA) και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μετρολογίας (EURAMET).
Το ΕΣΥΠ/ΕΙΜ αναπτύσσει δραστηριότητες, προωθεί συνεργασίες και παρέχει υπηρεσίες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης. Οι υπηρεσίες του συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, στη βελτίωση των μεθόδων και διαδικασιών του παραγωγικού και κατασκευαστικού τομέα, καθώς και στη διασφάλιση των εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στην προστασία και την ασφάλεια του καταναλωτή.
Οι κύριες αρμοδιότητες του ΕΙΜ, όπως καθορίζονται από το Ν.2231/94 είναι:
- η υλοποίηση των βασικών και παράγωγων μονάδων μέτρησης του διεθνούς συστήματος μονάδων (S.I.) με την τήρηση των αντίστοιχων προτύπων και διατάξεων,
- η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών μέτρησης,
- η υποστήριξη του εθνικού μετρολογικού συστήματος της χώρας,
- η λειτουργία εργαστηρίων διακρίβωσης και η έκδοση πιστοποιητικών διακρίβωσης,
- η διάδοση της μετρολογίας και της μετρολογικής γνώσης,
- η ανάπτυξη και διάθεση υλικών αναφοράς, και
- η εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς μετρολογίας.